top of page
Vespa VL150

Chassisnummer en motornummer locatie.

In een veel gevallen is het handig om te weten welk model scooter je nou eigenlijk hebt. In sommige gevallen zitten er niet de juiste logo’s op de scooter wat voor verwarring kan zorgen. Soms geven de papieren van de scooter geen uitsluiting en wanneer er geen papieren aanwezig zijn, is het van belang om te weten welk model scooter je nou precies hebt.

Ook bij het bestellen van onderdelen in onze webshop krijgen we vaak de vraag waar het chassisnummer nou eigenlijk te vinden is.

In deze guide gaan we je duidelijk maken waar het nummer staat en wat dit nummer betekent. Aan het eind van deze handleiding weet ook jij precies welk model scooter je hebt.

Allereest kunnen we de klassieke Vespa’s onderverdelen in 3 groepen.

Zoals hierboven te zien van links naar rechts.

Wideframe

We beginnen met de Wideframe modellen aangezien dit ook het eerste model was wat Piaggio uitbracht. De productie van de Wideframe modellen start in 1946 en eindigde in 1961 hiermee is er een kleine overlap met de Largeframe modellen.

Het chassisnummer van de Wideframe modellen is te vinden in het controle luikje. Dit controle luikje bevindt zicht in het frame onder het zadel. Bij sommige Wideframe modellen bevindt zich de carburateur achter dit luikje, bij andere modellen enkel de benzinekraan. Het nummer bevindt zich op de bovenste lip van de opening waar het control luikje invalt.

Het nummer begint altijd met een “Prefix” (Bijv. VM1T). Deze Prefix geeft aan wat voor model scooter het is. Na de prefix volgt een ster dan vier tot zes cijfers en eindigt met een ster. Deze cijfers geven het serienummer aan. Aan de hand van deze combinatie is het scootermodel en het bouwjaar te achterhalen. Een Wideframe chassisnummer zou er als volgt uit kunnen zien VM1T*1234*

Voor de Wideframe modellen bestaan de volgende Prefixen

(Let op! In dit geval hebben we de onder licentie gebouwde scooter buiten beschouwing gelaten, enkel de door MISA gebouwde scooter hebben we meegenomen.)

Vespa 98             V98
Vespa 125          V1T-V15T
Vespa 125          VM1T-VM2T
Vespa 125          VN1T-VN2T
Vespa 150          VL1T-VL2T-VL3T
Vespa 150          VB1T
Vespa 150          VGL1T
Vespa GS150     VS1T-VS2T-VS3T-VS4T-VS5T

Wideframe

Het motornummer van de Wideframe modellen vind je aan de zijde waar de motor zich bevindt. Vanaf hier kijk je naar waar het motorblok is bevestigt aan de swingarm. Achter de uitlaat vind je een vlak deel waar het nummer op is ingeslagen.

 

Dit nummer begint met een “prefix”(Bijv.VM1M) de prefix wordt gevolgd door een ster, vier tot zes cijfers en eindigt met een ster. Een Wideframe motornummer zou er als volgt uit kunnen zien: VM1M*1234*

Largeframe

De Largeframe modellen zijn de modellen welke de Wideframe opgevolgd hebben. Dit type frame werd voor het eerst toegepast in 1957 met het model VNA1T. De productie van Largeframe modellen eindigde uiteindelijk in 2017 met de aller laatste PX.

Het chassisnummer van de Largeframe modellen is op twee plaatsen te vinden afhankelijk van het bouwjaar. Ruwweg kunnen we onderscheidt maken tussen Largeframes met een vaste linker zijbult en Largeframes met een afneembare linker zijbult.

We zullen beginnen met de modellen met een vaste linkerzijbult.
Het chassisnummer van deze modellen bevindt zich op een vlakke rand onder de linkerzijbult, boven het achterwiel.

Wederom begint ook dit nummer met een prefix welke het type scooter aangeeft. (Bijv. VGLA1T). De perfix wordt gevolgd een ster waarna er vier tot zes cijfers staan achter deze cijfers staat wederom een ster. Deze cijfers geven het serienummer aan. Met deze combinatie is het scootermodel en het bouwjaar te achterhalen. Een Largeframe serie nummer zou er als volgt uit kunnen zien VGLA1T*12345*

Largeframe